7 tips om je woning koel te houden

Als de zon schijnt moeten we er volop van profiteren. Barbecueën, met de kinderen buiten spelen, fietstochtjes in de natuur. Maar in huis houden we het toch liever koel. Met deze 7 eenvoudige tips houd je het lekker fris binnen.

 1. Isoleren maar
  Begin bij de basis: laat je woning isoleren. Dat is niet alleen ecologisch, maar ook ideaal om de hitte in de zomer en de kou in de winter buitenshuis te houden. Je kan je dak en muren isoleren, isolerende beglazing plaatsen, maar zelfs zonnepanelen op je dak voorkomen rechtstreekse opwarming!  

 2. Houd de warmte buiten
  Een spontane reactie bij warm weer is het raam openzetten. Op zich een goed idee, maar niet overdag. Houd deuren en ramen dicht wanneer het buiten warmer is dan binnen. Maak vooral op zuidelijk gerichte ramen gebruik van zonnewering, rolluiken, gordijnen of andere raamverduistering. Plaats zonwerend glas op oostelijk en westelijk gerichte ramen of kleef een zonwerende folie op de beglazing.  


 3. Ventileer
  Overdag houd je dus alle ramen en deuren dicht. Maar ’s nachts en ’s avonds moet je net wel intensief ventileren. Het beste resultaat krijg je door tocht te creëren in huis. Dat doe je door meerdere ramen en deuren in verschillende ruimtes open te zetten, zodat er een luchtstroom gevormd wordt. Denk er ook aan om lang genoeg te verluchten, want de warmte blijft lang binnen hangen door de dikke, massieve muren die veel warmte opslaan en traag weer afgeven. Je woning zo verkoelen zorgt voor een lagere en aangename gevoelstemperatuur.  


 4. Ga voor groen
  Wist je dat planten niet alleen de lucht zuiveren, maar ook verkoeling bieden? Mooi én nuttig om in huis te hebben dus. Maar ook op of rond je woning kunnen planten wonderen verrichten. Kies daarom voor een groen dak, een groene gevel, een groene oprit of een groen balkon voor een verkoelend effect. 


 5. Unplug
  Bij tropische temperaturen gebruik je best niet te veel elektrische toestellen, want die produceren ook warmte. Vermijd de oven of het fornuis bijvoorbeeld. Kies liever voor iets fris, zoals een slaatje! ;)  

 6. Liever een trapje lager
  Slaap je op de zolder? Dan kan het er best heet worden, want warmte stijgt. Je verhuist best even naar een ruimte op een lagere verdieping. Verkoeling lonkt!

 7. Koelen maar
  Overweeg je toch een koelsysteem? Een vaste airco bestaat uit een binnen- en een buitenunit verbonden door een leiding waar koelmiddel doorheen stroomt. Gebruik de airco slim: voor koeling in de zomer en voor verwarming in de herfst of als aanvulling in de winter. Een omkeerbare warmtepomp kan zowel verwarmen als koelen. Koelen via water, vloerverwarming en radiatoren gaat tot minder lage temperaturen dan koelen via de lucht met een airco.
  Houd bij de aankoop van een vaste airco rekening met het Ecolabel (label A). Combineer indien mogelijk met zonnepanelen. Koel je woning niet onder de 24°C, aangezien dat niet nodig is voor je comfort, ongezond kan zijn en je energierekening verhoogt. Vermijd ook een mobiele airco, want die gebruikt veel energie en koelt weinig.Op zoek naar een nieuwe woning waar het in de zomer lekker koel is en in de winter gezellig warm? Bekijk ons vastgoedaanbod. Zoek je toch een verkoelende oplossing? Je kan steeds terecht bij onze partner Sanecal voor deskundig advies.