Op naar een energiezuinige woning
Renovatieverplichting sinds 2023
Ben jij in 2023 eigenaar geworden van een huis of appartement met EPC-label E of F? Dan ben je verplicht om je gebouw energiezuiniger te maken. Wat houdt dat concreet in? Je moet energetisch renoveren tot je woning minstens energielabel D krijgt. En dat binnen de 5 jaar na de aankoop of na een andere overdracht, zoals een schenking.
Wanneer geldt de renovatieplicht?
Bij het verlijden van aktes van een notariële overdracht in volle eigendom, bij het vestigen van een opstalrecht of erfpacht, of voor de feitelijke toestand bij het verlijden van de akte of het vestigen van het opstalrecht of erfpacht. Dat laatste betekent dat, als je woning op het moment van overdracht een residentiële bestemming heeft, de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen geldt. Los van de toekomstplannen die je ermee hebt. De termijn van 5 jaar start op de datum van het verlijden van de authentieke akte of op de datum van het vestigen van het opstalrecht of de erfpacht.
Tips voor energetische renovaties
Isoleren
Om energieverlies te vermijden én om te besparen op je energiefactuur is het cruciaal om je huis of appartement goed te isoleren en luchtdicht te maken. Denk daarbij aan je dak, muren, vloer en beglazing.
Dakisolatie
Sinds 2020 moeten alle daken voldoen aan de dakisolatienorm. Hier vind je wat de minimumnorm voor dakisolatie is. Heb je een hellend dak? Voorzie dan winddichte onderdaken, zorg ervoor dat de ruimte tussen de kepers en het onderdak volledig opgevuld is en gebruik een dampscherm. Dat houdt het isolatiemateriaal goed droog, waardoor geen schimmels ontstaan.
Muurisolatie
Door je muren goed te isoleren, vermijd je warmteverlies en voorkom je luchtlekken. Zorg ervoor dat de muurisolatie luchtdicht aansluit op de vensters en deuren, de vloer en het dak. Opgelet: grondig isoleren dat betekent ook ventileren, want er komt geen verse lucht meer binnen via spleten en kieren. Een ventilatiesysteem is dus een must. Je vermijdt er vochtproblemen mee, het is beter voor je gezondheid en het biedt ook meer comfort.
Vloerisolatie
Hoe dik jouw vloerisolatie moet zijn, hangt af van het soort vloer. Gaat het over een vloer op volle grond, boven een kruipruimte of kelder, of boven een buitenomgeving? Bij elk type verschilt het warmteverlies. Vloerisolatie bij een verbouwing kan best uitdagend zijn: ofwel moet de huidige vloer uitgegraven worden ofwel moet het vloerniveau verhoogd worden.
Beglazing
Controleer de beglazing en vervang waar nodig de ramen. De slimste keuzes? Dubbele hoogrendementsbeglazing of drievoudige beglazing. Let erop dat je ook voldoende isolerende raamprofielen kiest. Want zowel de beglazing als de raamprofielen hebben een impact op de energieprestatie van je ramen.
Slim verwarmen
Is je huidige verwarmingsinstallatie aan vervanging toe? Kies dan voor een energiezuinig verwarmingssysteem met zoveel mogelijk hernieuwbare energiebronnen. Je kiest best voor radiatoren of vectoren die op lage temperatuur werken (maximaal 45° i.p.v. 70° of meer), voor vloerverwarming of voor wandverwarming. Een systeem dat op lage temperatuur werkt is energiezuinig, maar warmt de ruimte ook zeer snel op. Bij vloerverwarming of muurverwarming stroomt warm water door de leidingen in de vloer of in de muren. Dat geeft een comfortabel gevoel van warmte, gelijkmatig verspreid. Tip: kies je voor vloer- of wandverwarming, zorg dan dat je eerst de vloer isoleert. Want je kan achteraf geen isolatie meer bijplaatsen.
Verantwoord warm water
Je kan water opwarmen met hetzelfde toestel als voor ruimteverwarming. In dat geval kies je tussen een warmtepomp, warmtenet of ketel. Werk je met een afzonderlijk systeem voor sanitair warm water, dan maak je de keuze tussen een warmtepompboiler, doorstroomboiler en elektrische boiler. Zowel bij een gecombineerd als een afzonderlijk systeem kan je werken met een milieuvriendelijke zonneboiler.
Er is een verschil tussen een zogenaamd doorstroomtoestel en een boiler. Bij een doorstroomtoestel wordt het water enkel opgewarmd wanneer dat nodig is. Bij een boiler wordt het water op voorhand opgewarmd en bewaard. Een doorstroomtoestel is iets energiezuiniger en ook makkelijker te combineren met hernieuwbare energie. Ga je voor een boiler, dan is een warmtepompboiler of zonneboiler energiezuiniger dan een elektrische boiler. De ideale combinatie? Een warmtepompboiler met zonnepanelen.
Groene stroom opwekken
Zonnepanelen installeren, dat is altijd een goed idee. Je wekt elektriciteit op met de energie van de zon. Je kan zonnepanelen plaatsen over je volledige dakoppervlakte of een specifiek aantal panelen installeren dat voldoende is om je eigen elektriciteitsverbruik te dekken. Je plaatst ze best tussen oostelijke en westelijke richting onder een hoek van 20° tot 60°.
Wat als ik geen energetische renovaties uitvoer?
Als je de renovatieverplichting niet naleeft, riskeer je een boete van 500 euro tot zelfs 200 000 euro. En na die boete legt het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap meteen een nieuwe termijn vast om aan de verplichte normen te voldoen. Wees dus een goede burger en volg de regels. ;)
Financiële hulpmiddelen
Renoveren kan een flinke duit kosten, maar het is een belangrijke investering. Want wie goed isoleert en kiest voor energiezuinige installaties en technieken, bespaart uiteindelijk heel veel op zijn energiefactuur. Goed nieuws: de Vlaamse Overheid biedt leningen, premies en fiscale steun aan voor energiebesparende investeringen.
Energiezuinig op lange termijn
Toewerken naar label D is een zeer goede eerste stap. Maar wil je helemaal klaar zijn voor de toekomst? Dan ga je beter al meteen voor label A. Dat is tenslotte het einddoel voor alle woningen tegen 2050.
Succes met je renovaties!
Lees hier meer over de renovatieverplichting.
Meer woontips?