Wat verandert er in 2024 op de vastgoedmarkt?

Heb je plannen om een huis te bouwen, kopen, verbouwen of verkopen in 2024? Bereid je voor, want er komen veranderingen aan op de vastgoedmarkt. Wat moet je weten? Wij zetten de 8 belangrijkste nieuwigheden voor je op een rijtje.

1.  Wijziging btw zonne-energie en warmtepompen

Vanaf 2024 veranderen de fiscale voordelen voor zonne-energie en warmtepompen. Het voordelige btw-tarief van 6% voor zonnepanelen en zonneboilers stijgt naar 21% voor woningen die minder dan 10 jaar oud zijn. Is je woning wel ouder dan 10 jaar, dan betaal je nog altijd 6% btw. En voor warmtepompen blijft het verlaagde tarief van 6% gelden, ongeacht de ouderdom van je woning. Oef!

2.   Geen premie voor zonnepanelen

Je betaalt dus meer btw op zonnepanelen dan in 2023. Helaas houdt het daar niet op: in 2024 moeten we ook afscheid nemen van de eenmalige premie voor de installatie van zonnepanelen.

3.   Extra premie asbestverwijdering

Tijd voor wat goed nieuws: de extra premie voor asbestverwijdering in combinatie met isolatiewerkzaamheden is verlengd tot eind 2025. Een goede aanmoediging om te investeren in een duurzamere woning!

4.   Mijn VerbouwPremie blijft bestaan

Ook de Mijn VerbouwPremie blijft beschikbaar in 2024. Je kan dus nog altijd rekenen op subsidies om je woning duurzamer en energiezuiniger te maken. Het bedrag hangt af van verschillende factoren, zoals je inkomen, het type verbouwing, de locatie of de leeftijd van de woning.

5.   Btw sloop- en heropbouw verandert

Sinds 2021 geldt een verlaagd btw-tarief van 6% voor de sloop en heropbouw van woningen. Dat blijft ook in 2024 zo voor particulieren, maar op bepaalde voorwaarden: de woning mag enkel (of hoofdzakelijk) gebruikt worden als enige privéwoning. Tweede verblijven en woningen om te verhuren komen dus niet in aanmerking. Daarnaast mag de bewoonbare oppervlakte maximaal 200 m2 bedragen en moet je moet minstens 5 jaar in de woning blijven wonen. Koop je niet particulier, maar ga je in zee met een bouwpromotor? Dan betaal je voortaan 21% btw.

6.   Woonbonus tweede woning verdwijnt

Wil je een tweede woning kopen, bouwen of renoveren? Dan geniet je vanaf 2024 jammer genoeg niet meer van de federale woonbonus, waarbij je genoot van een belastingvermindering van 30% (op een maximaal bedrag).

7.   Afschaffing meeneembaarheid registratierechten

Tot en met 2023 kon je een deel van de betaalde registratierechten voor je eerste woning “meenemen” als je de eerste woning verkocht om een nieuwe woning te kopen. Dat is vanaf 2024 helaas niet meer mogelijk. Koop je een nieuwe woning, dan moet je voortaan dus de volledige registratierechten betalen.

8.   Verlaging dossierkosten hypothecaire leningen

We sluiten af met een financiële meevaller: de maximale dossierkosten voor hypothecaire leningen zijn verlaagd. Vanaf 2024 mag er maximaal € 350 aan dossierkosten worden aangerekend, een aangename daling ten opzichte van het voormalige maximum van € 500. Dat komt doordat de dienstverlening meer en meer online plaatsvindt.


Zoals je ziet, betaal je in 2024 voor heel wat zaken meer geld. Maar er zijn gelukkig ook financiële tegemoetkomingen. Benieuwd op welke premies jij recht hebt? Bekijk het op www.energiesparen.be.

Heb je vragen over een woning kopen, huren of verbouwen? Baken is jouw wegwijzer in de vastgoedwereld. Neem contact met ons op, wij helpen je graag.