Zo koop je jouw droomwoning in 7 stappen

Kriebelt het om te investeren in jouw eerste eigendom? Leuk! Maar een huis kopen kan ook spannend zijn. Soms is het een ingewikkeld proces waarbij je heel wat zaken moet regelen. Baken legt je graag in 8 eenvoudige stappen uit hoe het kopen van een huis in z’n werk gaat. Zo kan jij met een gerust hart beginnen aan dit nieuwe avontuur!


 1. Bekijk je financiële mogelijkheden
  Voordat je op zoek gaat naar jouw droomhuis, is het belangrijk om te weten wat je financiële mogelijkheden zijn. Maak een afspraak bij de bank en bekijk samen met een expert jouw persoonlijke situatie. Er komen heel wat kosten bij kijken waar je in eerste instantie misschien niet direct aan denkt, zoals notariskosten en registratierechten. Een bezoekje aan de bank is een goede reality check.


 2. Ga op zoek naar het perfecte huis
  Voilà, na jouw gesprek bij de bank weet je exact wat je wel en niet kan uitgeven. De huizenjacht kan beginnen! Maak een lijst met jouw wensen en eisen zodat je gericht op zoek kan gaan. Houd rekening met locatie, aantal slaapkamers, de tuin, het terras, de oppervlakte, enzovoort. Via
  www.bakenvastgoed.be kan je alvast inspiratie opdoen!

 3. Plan een bezoek aan de woning
  Heb je een huis gevonden dat aan jouw wensen voldoet? Plan dan een bezichtiging in via de makelaar of de eigenaars van het huis. Tijdens de bezichtiging kan je de woning van binnen en buiten bekijken en vragen stellen. Neem de tijd om goed te kijken en voel of de woning bij jou past. Het is niet erg om kritisch te zijn, een woning aankopen is een grote stap. Je kan gerust meerdere huizen bezoeken om te ondervinden wat je nu écht belangrijk vindt. 


 4. Bied op de woning
  Gevonden wat je zocht? Als je je hart verloren hebt aan een bepaalde woning, kan je een bod uitbrengen. Geen gemakkelijke opgave. Soms geldt de regel dat de hoogste bieder het huis mag kopen, soms is het het
  first come, first served principe. Let wel op: een bod is bindend van zodra het aanvaard wordt door de eigenaar! Breng je je bod uit met opschortende voorwaarden? Dan komt een verkoop pas tot stand als aan die bepaalde voorwaarde wordt voldaan. De verkoop gaat bijvoorbeeld pas door op voorwaarde dat de koper binnen een bepaalde termijn een lening bij de bank krijgt. 

 5. Hypotheek aanvragen
  Nu je de exacte bedragen kent, kan je opnieuw langsgaan bij de bank om de mogelijkheden voor jouw hypotheek te bespreken. Eens afgeklopt, wordt de aanvraag voor je hypotheek in gang gezet.


 6. Tekenen van de definitieve koopovereenkomst
  Als alles rond is, kan je de definitieve koopovereenkomst tekenen. We noemen dit ook wel ‘de compromis’. Hierin staan alle afspraken die je hebt gemaakt met de verkoper en eventueel de makelaar. Dit is het moment waarop de koop definitief wordt en is er geen weg terug.


 7. Akte en sleuteloverdracht
  Op de dag van de akte ga je naar de notaris om alle papieren te ondertekenen. Na de ondertekening krijg je de sleutels van jouw nieuwe woning en kan je beginnen met verhuizen. Ook worden op deze dag de laatste betalingen gedaan en worden de meters opgenomen voor gas, water en elektriciteit. Vergeet jouw nieuwe woning niet te verzekeren en je domicilie te verzetten bij de gemeente. 


Proficiat! Je bent nu officieel eigenaar van jouw nieuwe huis. Natuurlijk is dit maar een beknopte samenvatting van wat er allemaal bij komt kijken. Het kopen van een huis kan een complex proces zijn en het is belangrijk om je goed te laten adviseren en informeren door professionals zoals een makelaar en notaris. Baken staat je graag bij in dit proces en biedt advies op maat. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze nieuwbouwprojecten!